Mardešić recipes

Namaz od Mardešić srdela u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem

Ingredients

majoneza:
• svježa jaja
• ulje
• senf

• Mardešić srdele u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem

Preparation

Napraviti domaću majonezu od svježih jaja, ulja i malo senfa.

Sardine u marinadi od limuna  očistiti od kosti, usitniti  i dodati u majonezu.

Začiniti po želji.


Šalša od rajčica s Mardešić srdelama u suncokretovom ulju

Ingredients

• luk
• češnjak
• bijelo vino
• sol i papar
• Mardešić srdele u suncokretovom ulju
• penne

Preparation

Napraviti klasičnu šalšu od rajčica (luk, češnjak, bijelo vino, sol, papar).

U šalšu ukuhati Mardešić sardine u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem očišćene od kosti i preliti preko tjestetnine (penne).


Salata s Mardešić srdelama u marinadi od limuna

Ingredients

salsa verde:
• peršin
• ljutika
• češnjak
• kapari
• maslinovo ulje
• vinski ocat
• sol i papar

 

• 2 jaja
• Mardešić srdele u marinadi od limuna
• lisnata salata (regica, radič, rikula)

Preparation

Sardine u marinadi od limuna očistiti od kosti i razdvojiti na pola.

Skuhati dva meko kuhana jaja.

Napraviti salsu verde od sitno sjeckanog peršina, ljutike, češnjaka i ocijeđenih kapara s maslinovim uljem i bijelim vinskim octom, sol i papar po želji.

Očistiti lisnate salate (regica, radič, rikula) i pomješati ih sa salsom verde.

Dodati očišćene sardine i meko kuhana jaja razrezana na četvrtine.


Bruschetta s Mardešić srdelama u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem

Ingredients

za namaz:
• rotkvica
• ljutika
• maslac

 

• baguette
• Mardešić srdele u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem
• pečene paprike
• pečene rajčice
• tanko rezani mladi luk
• kopar

Preparation

Sitno nasjeckati rotkvicu i ljutiku i umješati u maslac.

S tim namazom namazati krišku toplog baguetta i gore složiti Mardešić srdele u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem, tanko rezane pečene paprike, pečene rajčice, tanko rezani mladi luk i kopar.

Začiniti s malo maslinovog ulja i papra po želji.


Quiche s Mardešić srdelama u suncokretovom ulju

Ingredients

za tijesto:
• 125 g glatkog brašna
• 125 g oštrog brašna
• 1/4 žličice soli
• 140 g hladnog maslaca
• 2 žumanjka
• 1-2 žlice ledene vode

 

za nadjev:
• vrhnje
• jaja
• ementaler
• špinat i rikula
• Mardešić srdele u suncokretovom ulju

Preparation

Napraviti prhko tijesto za slane pite i s njime obložiti kalup, te ispeći tijesto u pećnici.

U međuvremenu napraviti smjesu od vrhnja, jaja, naribanog ementalera, blanširanog i nasjeckanog mladog špinata, rikule  i Mardešić sardina u suncokretovom ulju koje odvojite od kostiju i razlomite na manje komade i umješate u smjesu.

Smjesu ulijte u kalup obložen predpečenim tijestom i zapecite u pećnici na 160 stupnjeva.


Pizza sa srdelama

Ingredients

tijesto za pizzu:
•    500 gr brašna
•    300 ml mlake vode
•    7 gr suhog kvasca
•    2 žličice soli
•    2 žlice maslinovog ulja
 
nadjev:
•    salsa od rajčice
•    origano ili mješavina začina
•    1 glavica ljubičastog luka
•    kapari
•    maslinovo ulje
•    Mardešić srdele

Preparation

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, kvasac s vodom i maslinovim uljem dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. Mijesite tijesto 10 min na pobrašnjenoj površini pa oblikujte u kuglu, pobrašnite po vrhu, stavite u zdjelu i prekrijte s nauljenom plastičnom folijom. Ostavite da se diže na toplom mjestu bar pola sata. Kad se tijesto udvostručilo, podijelite ga u 12 komada za pizze promjera 20 cm. 

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i stavite pekač da se grije u pećnici. 

Izvaljajte tijesto promjera cca 20 cm i po njemu jednoliko rasporedite salsu od rajcice u koju ste dodali začine, luk narezan na ploške, kapare i srdele. Pizzu pecite 6-8 min pa dodajte i još malo maslinovog ulja.


Maslac sa srdelama i tartufima

Ingredients

  • maslac
  • krupna sol
  • začinsko bilje
  • Mardešić srdele
  • tartufi

Preparation

Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša, dodajte mu krupne soli i svoje  omiljene začinske biljke (suhe ili svježe). Očistite srdele i razdrobite ih vilicom pa umiješajte u maslac.

Ako slučajno imate tartufa - naribajte ga k maslacu i dobili ste namaz par excellence za krekere ili steak.


Tart od rajčica i Mardešić srdela

Ingredients

za prhko tijesto:
•    250 gr brašna, plus još malo za posipanje
•    1 žlica neutralnog biljnog ulja
•    pola žličice soli
•    125 gr hladnog maslaca, narezanog na kockice
•    1-2 žlice hladne vode
 
za nadjev:
•    5-6 rajčica
•    sol
•    papar
•    1 režanj češnjaka
•    šaka bosiljka
•    2 šake lista peršina
•    maslinovo ulje
•    1 žlica Dijon senfa
•    50 gr tvrdog sira – naribanog
•    Mardešić srdele

Preparation

Brašno stavite u posudu i napravite udubinu u sredini. Dodajte ulje, sol i maslac. Utrljajte maslac u brašno. Navlažite s malo vode da se tijesto poveže. Kratko umijesite rukom – što ste brži u ovome, tijesto će biti bolje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite da se odmori u frižideru bar pola sata, može i do 24 sata. Izvadite tijesto van da dođe na sobnu temperaturu prije nego ćete ga izvaljati. Pobrašnite radnu površinu, izvaljajte u krug debljine 5 mm te premjestite u kalup za pite. Pecite na prazno na način da stavite masni papir na tijesto i ubacite grah ili rižu – 20 min na 180 stupnjeva. Izvadite papir i grah pa pecite “golo” tijesto još 5-10 min. Ostavite da se malo ohladi prije nego dodate nadjev. 

Rajčice narežite na ploške, poslažite na papir za pečenje i posolite. 
Češnjak, bosiljak, peršin i malo soli izblendajte u mikseru. Dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete teksturu paste koju možete razmazati.
Potapkajte rajčice s ubrusom da pokupite višak vode.


Polupečeno tijesto premižite Dijon senfom te ravnomjerno dodajte naribani sir. Začinsku smjesu dodajte žličicom i malo razmažite. Komade srdela rasporedite po cijelom tartu.
Na vrh dodajte ploške rajčica. Svakako ih gusto rasporedite, neka se preklapaju, jer će se pečenjem stisnuti . Lagano premažite maslinovim uljem i popaprite. 

Pecite 45 min do sat vremena ili dok rajčice ne budu pečene. 
Servirajte mlako uz neki fini alkohol. 
Dobar tek!


Tart od gljiva i Mardešić srdela

Ingredients

•    1 paket lisnatog tijesta – odrezanog u krug

 

pate od gljiva:
•    40 g maslaca
•    350 g smeđih šampinjona – grubo narezanih
•    2 režnja češnjaka – grubo narezanih
•    list peršina
•    kopar
•    sol i papar
•    170g krem sira
•    srdele
 
za nadjev:
•    350 g smeđih šampinjona – fino narezanih
•    sol i papar
•    ekstradjevičansko maslinovo ulje
•    pistacije

Preparation

Ova jednostavna delikatesa je može biti predjelo ili glavno jelo ako ju poslužite uz salatu. Osim toga, puna je divnih zdravih stvari za vaš imunitet, a to nam svim treba.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Za pate od gljiva zagrijte tavu na jakoj vatri, dodajte maslac i čim se rastopu ubacite gljive i češnjak te pirjajte dok ne pozlatne. začinite, maknite s vatre, dodajte krem sir, srdele, kopar i peršin te pola smjese prebacite u blender i blendajte dok smjesa ne postane glatka.


Lisnato tijesto stavite na papir za pečenje. Žlicom razmažite pate od gljiva, ali ostavite pola centimetra tijesta oko rubova. Ostatak smjese rasporedite po tartu.

Pecite 20-25 minuta. Pečenu pitu ukrasite s ostatkom friško narezanih gljiva, maslinovim uljem i sitno narezanim pistacijama. 
Poslužite toplo. Dobar tek!


Pogačice od tikvica

Ingredients

  • lisnato tijesto (razvaljano)
  • brie
  • tikvice
  • Mardešić srdele u maslinovom ulju
  • nigela sjemenke
  • maslinovo ulje

Preparation

Tikvice naribajte na mandolinu, posolite i ostavite da se cijede 10ak minuta.

U međuvremenu, kupovno lisnato tijesto razvaljano na pravokutnik prerežite na pola.

Brie (ili bilo koji drugi masni sir) naribajte ili narežite na tanke ploškice i poslažite po lisnatom tijestu ostavljajući 2 cm od svakog ruba. Na sir poslažite usitnjene očišćene srdele, a na njih na gusto položite tikvice. Pokapajte s maslinovim uljem i posipajte nigela sjemenkama (ili crnim sezamom).

Pecite u prethodno zagijanoj pećnici 20ak minuta na 160 stupnjeva.


Buddha bowl

Ingredients

Buddha bowl je načelno vegetarijanski obrok koji se služi u jednoj zdjelici, a sastoji se od više različitih jela, uglavnom hladnih. Poanta je da je obrok uravnotežen, stoga se buddha bowls obično sastoje od žitarica, biljnog proteina i povrća. Mi smo biljni protein zamijenili ribom. 

U zdjelicu stavite bulgur, a na njega u krug poslažite sve ostale sastojke. Savršen brzinski ručak za, recimo, ponedjeljak kada imate ostataka od nedjeljnog ručka.

Preparation

  • kuhani bulgur (kuhajte prema uputi na kutiji, začinite maslinovim ulje, limunovim sokom i mješavinom začina - mi smo koristili baharat)
  • pečene rog paprike (očišćene, marinirane u maslinovom ulju i češnjaku)
  • babaganoush (lebanonsko predjelo od pečenih patlidžana začinjenih tahnijem, limunovim sokom i koricom, maslinovim ulje i mješavinom začina kao što je zatar)
  • marinirane tikvice (sirove tikvice naribane na mandolinu, limunov sok, sol)
  • rajčice narezane
  • krastavac narezan
  • Mardešić srdele u limunovom soku

Summer salad

Ingredients

  • kvinoja (3 boje)
  • beluga leća (crna)
  • mahune
  • list peršina
  • menta
  • cherry rajčice
  • Mardešić srdele u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem
  • maslinovo ulje
  • limun
  • mješavina začina
  • aceto balsamico

Preparation

Kvinoju i leću isperite pa kuhajte u slanoj vodi prema uputama na pakiranju (cca 20ak min). Beluga leću također isperite prije kuhanja te kuhajte cca 15ak min, ali nemojte soliti vodu
da leća ne ostane tvrda. Kuhanu leću i kvinoju procijedite, pomiješajte te tople začinite maslinovim uljem, limunom te mješavinom začina prema želji.
Mahune blanširajte 1oak min tako da ih ubacite u kipuću slanu vodu. Ako mahune režete na manje komade, kuhat će se kraće. U svakom slučaju, neka vam ostanu hrskave. Kad su kuhane prema vašoj želji, ubacite ih u ledenu vodu na koju minutu da zadrže boju. Procijedite te dodajte leći i kvinoji. Cherry rajčice narežite polovice ili četvrtine, list pešina slobodno ostavite cijeli, kao i listiće mente te dodajte u salatu.
Sve pomijšajte te dodajte još maslinovog ulja, sok limuna i limunove korice, soli i papra te mješavine vaših omiljenih začina po želji (odlično pašu bliskoistočni začini poput zatara ili slične mješavina). Na kraju dodajte srdele te pokapajte acetom balsamicom.


Spaghetti with salsa and sardines

Ingredients

  • špageti
  • češnjak
  • cherry rajčice
  • Mardešić srdele u bio ekstra djevičanskom maslinovom ulju
  • peperoncino
  • svježi timijan
  • maslinovo ulje

Preparation

Dok se grije slana voda za paštu, na tavu stavite maslinovo ulje, češnjak, cherry rajčice i timijan. Kad zavrije voda, ubacite špagete i namjestite timer na 2 minute manje od onoga što piše na omotu. U međuvremenu vam se u tavi već formirala šalša pa ju lagano podlijte vodom u kojoj se kuhaju špageti. Kad vam zvoni timer, u tavu ubacite srdele i špagete pa sotirajte još 2-3 min da se pašta u potpunosti obloži umakom. Slobodno dodajte još malo vode od pašte – ona će ju napraviti divno svilenkastom.


Mediterranean rolls

Ingredients

  • rižin papir
  • salata 
  • rikola
  • list peršina
  • menta
  • svježi krastavac
  • Mardešić srdele u bio ekstra djevičanskom maslinovom ulju

Preparation

Rižine papire namočite u toplu vodu 1 minutu – dok ne omekšaju. Kad ga osjetite pod prstima da je podatan i mekan, rasporostite ga na ravnu podlogu i presavinite s jedne strane. Na presavijeni dio rižinog papira stavite list salate, rikolu, peršin, mentu, krastavac narezan na duge kriške i očišćene srdele. Neka vam “zelenje” viri malo van rižinog papira. Presavinite suprotnu stranu papira preko salate te zarolajte u rolicu istovremeno stežući salatu da vam rolica bude čvrsta pod rukom.

Poslužite na ovom divnom terrazo podlošku i uz soja sos.


Bruschetta s grillanim tikvicama i srdelama

Ingredients

  • feta kruha
  • češnjak
  • tikvica
  • Mardešić srdela u marinadi od limunovog soka
  • chilli
  • svježi mažuran i origano (ili začin po želji)
  • limunov sok
  • maslinovo ulje

Preparation

Tostirati fetu kruha s obje strane (na suho), natrljati češnjak i pokapati maslinovim uljem. Tikvicu narezati na tanko i grillati na tavi, bez ulja. 

Poslagati tikvice na kruh, dodati srdele, chilli i svježe začine. Pokapati limunovim sokom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem. 


Sardine soup

Ingredients

  • 100 g sardines
  • 1 onion
  • 30 g carrots
  • 20 g potatoes
  • fish stock
  • salt, pepper
  • 20 g butter
  • 0.1 l cooking cream

Preparation

Sautée all the ingredients with butter. When they begin to soften, add the fish stock and cook for 45 minutes. Mix the soup in a blender and strain it through a fine sieve. Add the cooking cream.


Sardine quiche

Ingredients

  • 100 g sardines
  • 100 g mascarpone cheese
  • 2 eggs
  • filo pastry
  • salt, pepper, rosemary leaves

Preparation

Pre-bake the dough in a mould at 180 °C for 5 minutes. Combine all ingredients and pour on the dough. Bake at 180 °C for approx. 20 min.


Sardine pâté

Ingredients

  • 50 g sardines
  • 20 g butter
  • 30 g cream cheese
  • 20 g onions
  • salt, pepper

Preparation

Sautée the onions and mix everything together into a smooth, uniform paste and let it cool down.


Focaccia bread

Ingredients

  • 50 g sardines
  • 500 g all-purpose flour
  • 500 g bread flour
  • 10 g yeast
  • 20 g dried cherry tomatoes
  • Salt and sugar

Preparation

Mix all the ingredients with lukewarm water, and let it rest. Let it rise a second time and then bake at 240 °C for approx. 20 min.


Carbonara pasta with sardines

Ingredients

  • 2 tins of Mardešić sardines in organic extra virgin olive oil
  • 4 egg yolks
  • 50 g Grana Padano cheese
  • 30 g butter
  • 200 g pasta of your own choice (we used squid ink spaghetti pasta)
  • Salt and pepper

Preparation

Put the egg yolks and grated Grana Padano in a bowl and add the drained sardines while storing their oil in a cup. Use a hand blender to chop all the ingredients into a creamy paste and add the stored olive oil from sardines’ tin. Cook the pasta according to the instructions on the package and save some pasta water. Put a little pasta water in a heated pan and add the slightly undercooked pasta (cooked for about 30 seconds less that what the packaging says). Remove the pan from the heat and stir in the butter. After the temperature has dropped (but is still "hot"), stir in the sardine cream and season with salt and coarse ground black pepper to taste.

Pick your combination!

If you have already chosen your best combination, feel free to contact us, and we will deliver our products directly to your door throughout Croatia!

Orders

For orders of more than 20 pieces, free shipping is included, while for smaller orders the shipping cost of 50 HRK applies.

Contact Us

Mardešić d.o.o. info@mardesic.hr Tel :+385 23 377 029