Mardešić recepti

Ljetna salata

Sastojci

  • kvinoja (3 boje)
  • beluga leća (crna)
  • mahune
  • list peršina
  • menta
  • cherry rajčice
  • Mardešić srdele u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem
  • maslinovo ulje
  • limun
  • mješavina začina
  • aceto balsamico

Priprema

Kvinoju i leću isperite pa kuhajte u slanoj vodi prema uputama na pakiranju (cca 20ak min). Beluga leću također isperite prije kuhanja te kuhajte cca 15ak min, ali nemojte soliti vodu
da leća ne ostane tvrda. Kuhanu leću i kvinoju procijedite, pomiješajte te tople začinite maslinovim uljem, limunom te mješavinom začina prema želji.
Mahune blanširajte 1oak min tako da ih ubacite u kipuću slanu vodu. Ako mahune režete na manje komade, kuhat će se kraće. U svakom slučaju, neka vam ostanu hrskave. Kad su kuhane prema vašoj želji, ubacite ih u ledenu vodu na koju minutu da zadrže boju. Procijedite te dodajte leći i kvinoji. Cherry rajčice narežite polovice ili četvrtine, list pešina slobodno ostavite cijeli, kao i listiće mente te dodajte u salatu.
Sve pomijšajte te dodajte još maslinovog ulja, sok limuna i limunove korice, soli i papra te mješavine vaših omiljenih začina po želji (odlično pašu bliskoistočni začini poput zatara ili slične mješavina). Na kraju dodajte srdele te pokapajte acetom balsamicom.


Špageti sa šalšom i srdelama

Sastojci

  • špageti
  • češnjak
  • cherry rajčice
  • Mardešić srdele u bio ekstra djevičanskom maslinovom ulju
  • peperoncino
  • svježi timijan
  • maslinovo ulje

Priprema

Dok se grije slana voda za paštu, na tavu stavite maslinovo ulje, češnjak, cherry rajčice i timijan. Kad zavrije voda, ubacite špagete i namjestite timer na 2 minute manje od onoga što piše na omotu. U međuvremenu vam se u tavi već formirala šalša pa ju lagano podlijte vodom u kojoj se kuhaju špageti. Kad vam zvoni timer, u tavu ubacite srdele i špagete pa sotirajte još 2-3 min da se pašta u potpunosti obloži umakom. Slobodno dodajte još malo vode od pašte – ona će ju napraviti divno svilenkastom.


Mediteranske rolice

Sastojci

  • rižin papir
  • salata 
  • rikola
  • list peršina
  • menta
  • svježi krastavac
  • Mardešić srdele u bio ekstra djevičanskom maslinovom ulju

Priprema

Rižine papire namočite u toplu vodu 1 minutu – dok ne omekšaju. Kad ga osjetite pod prstima da je podatan i mekan, rasporostite ga na ravnu podlogu i presavinite s jedne strane. Na presavijeni dio rižinog papira stavite list salate, rikolu, peršin, mentu, krastavac narezan na duge kriške i očišćene srdele. Neka vam “zelenje” viri malo van rižinog papira. Presavinite suprotnu stranu papira preko salate te zarolajte u rolicu istovremeno stežući salatu da vam rolica bude čvrsta pod rukom.

Poslužite na ovom divnom terrazo podlošku i uz soja sos.


Bruschetta s grillanim tikvicama i srdelama

Sastojci

  • feta kruha
  • češnjak
  • tikvica
  • Mardešić srdela u marinadi od limunovog soka
  • chilli
  • svježi mažuran i origano (ili začin po želji)
  • limunov sok
  • maslinovo ulje

Priprema

Tostirati fetu kruha s obje strane (na suho), natrljati češnjak i pokapati maslinovim uljem. Tikvicu narezati na tanko i grillati na tavi, bez ulja. 

Poslagati tikvice na kruh, dodati srdele, chilli i svježe začine. Pokapati limunovim sokom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem. 


Juha od srdela

Sastojci

  • 100 g srdela
  • 1 glavica luka
  • 30 g mrkve
  • 20 g krumpira
  • Riblji temeljac
  • Sol, papar
  • 20 g maslaca
  • 0,1 l vrhnja za kuhanje

Priprema

Sve sastojke izdinstati na maslacu, kada omekšaju podliti s temeljcem i kuhati 45min. Nakon toga smiksati te procijediti kroz fino sito. Završiti sa vrhnjem za kuhanje.


Quiche od srdela

Sastojci

  • 100 g srdela
  • 0,1 kg mascarponea
  • 2 jaja
  • Listovi za savijaču
  • Sol, papar, ružmarin

Priprema

Tijesto prethodno treba zapeći u kalupu na 180C 5 min, sve sastojke sjediniti te izliti na tijesto. Peći na 180 cca 20 min.


Pašteta od srdela

Sastojci

  • 50 g srdela
  • 20 g maslaca
  • 30 g krem sira
  • 20 g luka
  • Sol, papar

Priprema

Luk izdinstati te sve zajedno smiksati u glatku jednolicnu smjesu, ohladiti.


Focaccia

Sastojci

  • 50 g srdela
  • 0,5 kg glatkog brašna
  • 0,5 kg oštrog brašna
  • 10 g kvasca
  • 20 g sušenih cherry rajčica
  • Sol i šećer

Priprema

Sve zamutiti s toplom vodom, nakon drugog dizanja peci na 240 °C cca 20 min.


Carbonara sa srdelama

Sastojci

  • 2 limenke Mardešić srdela u bio-ekstra djevičanskom ulju
  • 4 žumanjka
  • 50 g Grana Padano sira
  • 30 g maslaca
  • 200 g tjestenine po izboru (mi smo koristili spaghetti sa sipinim crnilom)
  • sol i papar

Priprema

U posudu za blendanje staviti 4 žumanjka, naribani Grana Padano i ocijeđene srdele čije ste maslinovo ulje spremili sa strane. Štapnim mikserom ili sličnim uređajem usitniti sve sastojke u homogenu kremu kojoj ćete dodati maslinovo ulje koje ste sačuvali od srdela. Skuhati paštu prema uputama na pakiranju i obavezno sačuvati nekoliko decilitara vode od kuhanja. U ugrijanu tavu staviti malo vode od kuhanja pašte i lagano podkuhanu paštu; kuhanu otprilike pola minute manje nego što piše na pakiranju, maknuti tavu s vatre i umiješati unutra maslac. Nakon što temperatura padne ali je i dalje "vruće", umiješati kremu od srdela i začiniti solju i krupno mljevenim paprom po želji.

Odaberi svoju kombinaciju!

Ako ste već odabrali svoju najbolju kombinaciju slobodno nas kontaktirajte, a mi Vam proizvode dostavljamo na vrata po cijeloj Hrvatskoj!

Narudžbe

Za narudžbe iznad 20 komada besplatna dostava, a za manje narudžbe trošak dostave iznosi 50kn.

Kontakt

Mardešić d.o.o. info@mardesic.hr Tel :+385 23 377 029